Polojasno
26°
Bratislava
Marianna
7.9.2024
Vodič jazdil na diaľnici D1 v protismere, autám polámal spätné zrkadlá
Zdielať na
Krimi

Vodič jazdil na diaľnici D1 v protismere, autám polámal spätné zrkadlá

TRENČÍN / Extrémne nebezpečná zábavka, alebo len nepozornosť? To sa pýtajú vodiči, ktorí vo štvrtok na diaľnici D1 pri Trenčíne míňali auto jazdiace v protismere. Vodič takto prešiel minimálne šesť kilometrov a je len zázrak, že nedošlo k vážnej dopravnej nehode. Polícia po neznámom vodičovi striebornej Octavie vyhlásila pátranie.

Potenciálnou obeťou vodiča jazdiaceho v protismere je odrazu každý, kto paradoxne jazdí tým správnym smerom. Niekto to urobí zámerne, u niekoho je na vine nedostatok skúsenosti alebo kombinácia zníženej viditeľnosti a nepozornosti.

"Môže sa to stať počas sviatkov, kedy je na cestách viac neskúsených, takzvaných sviatočných vodičov. Môžu to byť vodiči, ktorí jazdia pravidelne tú istú trasu a nevšímajú si značky a prípadné zmeny. Potom môžu skončiť aj v protismere," vysvetľuje motoristický novinár Peter Mihálik.

Podľa informácií TV JOJ, vodič vyšiel na diaľnicu na výjazde Trenčín- Chocholná a išiel najprv správnym smerom na Žilinu. Po chvíli sa odrazu otočil do protismeru a vydal sa na spanilú jazdu. Na najbližších výjazdoch z diaľnice nezišiel a je tak pravdepodobné, že sa na diaľnici opäť otočil a pokračoval už v správnom smere.

"Išiel suverénne v protismere. Autám, ktoré sa mu nestihli vyhnúť, dokonca odlomil spätné zrkadlá," uviedla Katarína, ktorá natočila na kameru jazdu vodiča v protismere.

Ako dodáva motoristický novinár Peter Mihálik, jazdiť v protismere môžu dva typy ľudí. Tí, ktorí si naozaj nevšimnú, že idú do protismeru - to sú väčšinou starší vodiči. Ale ak si vodič nevšimne, že jazdí na diaľnici v protismere? To považuje Peter Mihálik za úmysel.

Vodič striebornej Octavie prešiel minimálne šesť kilometrov v protismere. Národná diaľničná spoločnosť ohlásila udalosť ihneď polícii. Zastaviť ho chceli príslušníci PMJ, diaľniční a mýtní policajti, no dobrodruh bol rýchlejší a stratil sa im z dohľadu.

Takto reagujte

Auto jazdiace po diaľnici stotridsiatkou prejde asi štyridsať metrov za sekundu. Aj keby prudko zabrzdil, prejde ešte ďalších v priemere 50 až 60 metrov a čelnej zrážke by sa už zrejme nedokázal vyhnúť. "Keď vidíte auto, ktoré sa rúti oproti vám v protismere, snažte sa ísť na krajnicu a tam skúste spomaliť alebo zabrzdiť auto," radí motoristický novinár Peter Mihálik.

Ak stihnete môžete skúsiť takéhoto vodiča upozorniť blikaním alebo trúbením, no prvoradá je pre vás vaša vlastná bezpečnosť. Väčšina slovenských diaľníc je už pod drobnohľadom diaľničnej správy. Takúto udalosť by mali zaznamenať. Ak nie, treba upozorniť políciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy